Jag har varit här i Minot i tretton veckor nu. Och mina språkkunskaper har vidgats otroligt mycket. Speciellt uttalet, ordförrådet, och vardagligt tal. Jag var ganska bra på engelska redan när jag kom hit, men nu är det bättre. Jag stakar mig fortfarande ibland, speciellt när jag undervisar eleverna och ska förklara speciella saker. De har självklart förståelse för mig och mina underliga uttal av för mig nya ord och ordspråk (shenanigans är samma sak som rackartyg/fuffens!). Oftast skrattar vi tillsammans, och jag lär mig nya ord, och det rätta uttalet av eleverna. Till exempel är det viktigt att veta skillnaden på uttalet av cheap och sheep. Och ice och eyes. Och yellow och jello... Sistnämnda tog sin tid att förstå varför eleverna höjde på ögonbrynen. Det blir ju konstigt i en del sammanhang.
Och så till nåt helt annat, lite bilder från veckan som gått...
Jag besökte en trevlig butik förra helgen. Var som granngården, fast roligare...
För att man kunde köpa kycklingar där!!
I matbutiken Market Place kunde man köpa puddingar - jello!
Man kunde även köpa ost på sprayflaska. Och smörspray till popcorn. Självklart är det mesta fettfritt och kalorifritt, det står på i de flesta förpackningar. Jag förstår inte hur de bär sig åt - ost och smör är ju kraftiga grejor! Ja, jag var lite ironisk nu. Jag vet att de använder sig av kemikalier och smakämnen och färgämnen....
Och det här... Det här blev jag överraskad av!! Svenska pepparkakor! De fanns även i apelsinsmak, och mint-chokladsmak. Har bara sett två klassiska varianter hemma- kanel eller kardemumma.
Jag pysslade i köket på torsdagkvällen. De flesta kan nog gissa vad det här är början till..
Tadaa!! En smörgåstårta! Vi har haft ett geografitema med eleverna där vi pratat en del om jorden, planeterna, i vilket land (eller vilken stat) som de är födda i och så vidare. Föräldrarna har blivit tillfrågade om att ta med sig etnisk mat att bjuda på nån dag varje vecka. Hittills har vi haft fransk-kanadensiska crepes - de var förövrigt så goda så jag vet inte vad - , grekisk baklava, italiensk gelato (mmm!!) och mexikanska flautas. Och jag ville förstås bjuda på något svenskt. Och då tyckte jag att det svenskaste man kunde bjuda på utöver inlagd sill och knäckebröd (som jag vet att alla barnen hade spottat ut innan de ens smakat det) var smörgåstårta. Med ost- och skinksmak, of course. De hade spottat ut rökt lax också...
Jag gjorde som så att jag förberedde själva tårtan kvällen innan, tog med till skolan och lät barnen hjälpa mig dekorera den. Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet med tanke på att det var första gången jag tillagde en sån här mastig rätt..
Och jag måste ge lite cred till mormor, för det är hennes recept!
Vad tycket barnen om "the Swedish sandwich cake" då? Jo, det tyckte ju det var urroligt att pynta den! Sedan så tyckte nog de flesta att det var gott, men det var inte många som åt upp hela sin bit. Jag antar att de var mätta sedan lunchen, och så är ju smörgåstårta ganska mäktigt dessutom. Och en del tyckte inte om grönsaker eller ost. Så är det ju alltid.
Trevlig helg på er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar